Bingolotto är en av de största succéerna både vad det gäller Tv-program och lotterier någonsin i Sverige. Från att ha börjat i liten skala växte fenomenet till oanade höjder. Men resan har varit brokig och storhetstiden verkar nu vara över.
Bingolotto ägs av Folkspel som är ett spelbolag ägt av svenska föreningar. Tidigare har det ägts av Eklundgruppen och Novamedia. Överskottet från försäljning och andra intäkter går därför oavkortat till föreningarna. Det har genererat enorma intäkter till svenskt föreningsliv genom åren. Det faller därför på unga föreningsmedlemmar att sälja lotterna till grannar, släktingar med mera. Det går också att prenumerera på lotterna eller köpa dem i butik. På lotterna handlar det om att få in rader av de numren som dras i Tv-sändningen. Får man bingo ska man dessutom ringa in till programmet för chansen att tävla om extravinster i direktsändning. Tävlingsformerna har ökat i antal i takt med programmets popularitet. Numera kan man även vinna på lottnumret, delta i färgfemman, lyckohjulet med mera. Vanliga vinster är kontantvinster, ny lott, livsmedel, vitvaror, resor och bilar.
Idén till programmet och lotteriet uppkom när affärsmannen Gert Eklund ville hitta ett sätt att få fart på föreningslivet i hans kära hemstad Göteborg. Under en affärsresa i Danmark upptäckte Eklund ett TV-program som kombinerade lotterispel och underhållning. Eklund hade redan många viktiga kontakter i sitt nätverk. Han var VD på Göteborgs Distrikts Idrottsförbund, och han hade även ansvar för flera bingohallar i staden, som dock gick dåligt. Dessutom ägde han en mindre lokal Tv-kanal. Förutsättningar för att testa det danska konceptet fanns alltså där. Satsningen gick inledningsvis trögt, till de första programmen såldes endast 50 biljetter per tillfälle. Konceptet tog sig dock mer och mer bland tittarna och intäkterna ökade. 1991 köpte TV4 upp Bingolotto, som då blev en riksangelägenhet. Faktum är dock att de lokala sändningarna pågick ända till 1999, då på måndagar.
Själva Tv-programmet är en blandning av spelande och underhållning. Tre eller fyra bingospel brukar blandas med musikunderhållning, intervjuer och specialspel. Vid högtider brukar man ha extrasändningar av programmet, vilka ger extra stora intäkter. Den allra största är uppersittarkvällen kvällen före julafton. Storhetstiden var mellan 1991 och 1999 då Leif "Loket" Olsson var programledare. Det blev nästan en omedelbar succé när Bingolotto klev in i TV4. Då sändes programmet alltid på lördagskvällar. Konceptet växte ständigt i takt med ökade intäkter under den här perioden. Maskotar, färgfemman, skraplotter och samlingsskivor var några saker som infördes. Under "Lokets" tid var det dansbandsmusik som dominerade. Det var ibland till och med svårt att få tag i lotter under den här tiden. Den absoluta toppen nåddes på uppesittarkvällen 23 december 1995 då programmet sågs av häpnadsväckande 3 145 000 tittare. Efter "Lokets" avgång vid millennieskiftet har programmet inte nått samma höjder. Man har testat sig fram med olika programledare, sändningstider, kanaler och andra upplägg för att vända lyckan. Lotteriet fortsätter dock dra in massvis med intäkter till föreningslivet.